XXVIII. ročník (2021) udělování chráněného symbolu kvality SPRÁVNÁ HRAČKA – VYBRÁNO ODBORNÍKY PDF Tisk Email
Sobota, 20 Únor 2021 18:10

Informace pro tvůrce, výrobce, dovozce a distributory hraček a herních předmětů o možnosti přihlásit své výrobky k ocenění

1. Cíl projektu – podpora kvalitní nabídky a výzva rodičům a vychovatelům

Právo užívat označení Správná hračka – vybráno odborníky udělují od roku 1994 společně Sdružení pro hračku a hru, Asociace hračka Unie výtvarných umělců ČR a Asociace předškolní výchovy.                                                                                                                                          Zelené logo je nadstandardním značením, které zaručuje, že hračka má kromě všech státem kontrolovaných vlastností (zdravotní nezávadnost, bezpečnost) také estetické a výchovné kvality vhodné pro rozvoj schopností dětského uživatele.

Základním kritériem je posouzení pedagogicko-psychologické způsobilosti hračky, které se opírá o odborná stanoviska Katedry preprimární a primární pedagogiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a je garantováno Asociací předškolní výchovy a zkušenostmi členů poroty.

Je-li hodnocení z tohoto hlediska uspokojivé, posuzují se dále kvalita produktu (vhodnost použitého materiálu, preciznost provedení), uživatelský komfort (konstrukce odpovídající předpokládanému užití, snadnost údržby a hygienického ošetření, skladnost, využití obalu) a design (estetická úroveň, vzhled, barevnost, příjemnost na dotyk).

Cílem je podpora vývoje, výroby i prodeje správných hraček a jejich rozšiřování mezi dětskou populací. To

mohou ovlivnit jak tvůrci (autoři), výrobci a dovozci, tak i prodejci svou nabídkou a také zákazníci, kteří u nich Správné hračky budou žádat a pro své děti kupovat.

2. Co lze přihlásit

Přihlašovat lze hračky a herní předměty určené dětem předškolního a raného školního věku. Přihlásit lze jak tuzemské, tak i dovážené hračky, hry a herní předměty, které jsou dostupné v České republice. Přípustné jsou i prototypy (autorské hračky), určené k pozdější výrobě.
S výjimkou prototypů (autorských hraček) je podmínkou k hodnocení, aby hračka byla testována oprávněnou zkušebnou, případně měla „Prohlášení o shodě CE“.

3. Jak se přihlásit?

Přihlášky jsou přijímány elektronicky na adrese Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Formulář přihlášky (ve formátu excel) naleznete na art-visual.cz/ah nebo www.hrackobrani.cz nebo www.sdruzenihracky.cz.

Povinné přílohy:

a) nejméně jedna, podle uvážení i více fotografií v tiskovém rozlišení ve formátu JPG (fotografie lze poslat v e-mailu společně s přihláškou nebo samostatně přes úložiště, např. Uschovna.cz apod.)

b) kopie certifikátu autorizované zkušebny nebo prohlášení o shodě CE (s výjimkou prototypů určených k pozdější výrobě)

Nepovinné přílohy:

Podle uvážení přihlašovatele, např. popis autorského řešení, konstrukční řešení, další rozšiřující informace (zdravotní, ekologické, funkční ap.), ohlasy odborné i laické veřejnosti, ocenění, údaje o tvůrcích (konstruktéři, designéři) atd.

Podání přihlášky je zároveň souhlasem přihlašovatelů s ustanoveními těchto propozic.

4. Uzávěrka pro podání přihlášky

do pátku 4. června 2021 24:00 hod.

Manipulační poplatek činí:
a) pro členy Sdružení pro hračku a hru za první přihlašovaný předmět 500,- Kč, za druhý a každý další předmět 250,- Kč,

b) pro ostatní přihlašovatele za první předmět 1000,- Kč, za druhý a každý další předmět 500,- Kč. Manipulační poplatek je třeba uhradit na účet SHH u Equa Bank Praha, účet č. 1033115968 / 6100 nejpozději do pátku 11. června 2021. Variabilní symbol bude uveden v daňovém dokladu – faktuře, kterou vám na základě přihlášky zašleme

5. Termín pro předání hračky (herního předmětu) k posouzení

Přihlášenou hračku (herní předmět) přijímá Fakultní mateřská škola, Sokolovská 182/513,

180 00 Praha 8–Libeň

a) poštou s doručením v době od 14. do 17. června 2021 nebo

b) osobně ve čtvrtek 17. června 2021 v době od 15 do 17 hodin (výjimečně jindy jen po dohodě

s Mgr. Ing. Janou Ptáčkovou, ředitelkou mateřské školy, tel. 226 805 089, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , www.mssokolovska.cz).

Předměty, které nezískají právo užívat označení Správná hračka s výjimkou prototypů, se nevrací. Pořadatelé s nimi naloží podle svého uvážení.

6. Porota a hodnocení

Porotu jmenují pořadatelé uvedení v čl. 1 těchto propozic v počtu 9 až 15 členů (každý může nominovat 3 až 5 členů). Jednání poroty je neveřejné. Porota postupuje podle kritérií uvedených v čl. 1. Posuzování je nesoutěžní, porota neurčuje pořadí, ale právo užívat označení Správná hračka buď přizná nebo nepřizná.
Porota není konzultačním orgánem a neprojednává s předkladateli úpravy nebo inovace. Její rozhodnutí se nezdůvodňuje.
Zasedání poroty se uskuteční v úterý 22. června a v úterý 14. září 2021.

7. Ocenění a prezentace

Úspěšně vyhodnocený přihlašovatel získá osvědčení s oprávněním označovat výrobek symbolem „Správná hračka – vybráno odborníky“. Hračky budou vystaveny na 11. ročníku veletrhu hraček For Toys v Praze Letňanech 21. - 24. října 2021 (www.fortoys.cz) a osvědčení budou předána na společenském večeru v pátek 22. října 2021.

Oceněné hračky a herní předměty budou propagovány zveřejněním na webových stránkách pořadatelů, případně v odborném i populárním tisku. Od dubna do října 2022 budou předměty vystaveny na zámku v Kamenici nad Lipou, kde budou také trvale uloženy (www.hrackobrani.cz).

8. Právo oceněného předkladatele

Oceněný předkladatel je oprávněn používat logo „Správná hračka“ na svých výrobcích nebo je přikládat k prodávaným produktům.

Pořadatelé doporučují, aby informace o oceněných produktech byla umístěna na webových stránkách předkladatele s vysvětlující poznámkou, co toto označení znamená. Jako text je možné vhodně upravit čl. 1 těchto propozic.

9. Základní kontakt

Sdružení pro hračku a hru, Jindřišská 2, 113 60 Praha 1, Ing. Jiří Šťastný, tel. 773 278 998, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , www.sdruzenihracky.cz